Русия и Украйна опровергаха информацията, че евакуират дипломати заради кризата

Украйна и Русия опровергаха информацията на вестник „The New York Times“ за евакуация на руски дипломати от Украйна на фона на засилващата се криза в отношенията между двете държави, пише "Дойче веле".

„Министерството на външните работи не е получавало от руската страна информация за евакуация на служители на дипломатическите представителства на Руската федерация от Украйна. Посолствата на други държави в Украйна също не са съобщавали за намерения да евакуират свои служители“, заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

По думите на Николенко, Украйна засега също не планира да евакуира свои дипломати от Русия.

„На територията на Русия работят в обичайния си режим посолството в Москва, генералното консулство в Санкт Петербург и Ростов на Дон, консулствата в Екатеринбург и Новосибирск. Въпреки трудните условия нашите дипломати и консули продължават да изпълняват успешно възложените им задачи“, каза той.

Русия също опроверга информацията, че евакуира свои дипломати от Украйна.

„Посолството на Русия в Киев работи в нормален режим“, заявиха от външно министерство в отговор на публикацията на „The New York Times“.

Позовавайки се на високопоставен служител на службите за сигурност на Украйна, изданието публикува информация, че на 5 януари Русия е евакуирала 18 души, предимно жени и деца, от посолството си в Киев, а още 30 души са напуснали две седмици по-късно двете консулства в Одеса и Харков, припомня БГНЕС.

Според вестника, във Вашингтон са знаели за евакуацията.

„Разполагаме с информация, която сочи, че руското правителство се е подготвяло за евакуацията на членовете на семействата им от посолството на Русия в Украйна в края на декември и началото на януари“, цитира изданието неназован източник от американската администрация.