Русия настоява за нова сделка за петрола, Венецуела продава по 5 долара

Русия настоява да се преговаря за нова сделка за контролиране обемите петрол на световния пазар в ОПЕК+. Старата изтича във вторник, а Саудитска Арабия и няколко други страни производители обявиха, че са готови да залеят пазара с евтин петрол в безпрецедентна битка за запазване на стари и спечелване на нови дялове.
Ала това беше преди избухването на пандемията и овладяването срива на цените по този начин в момента изглежда безсмислено, тъй като пазарът се движи от съвсем друга логика - шокиращото свиване на търсенето заради почти спрелите икономики. В момента сорт Brent се предлага под $25 за барел, а анализатори казват за агенции като "Ройтерс" и "Блумбърг" или за специализирани издания, че не изключват цени около $10, пише "Дневник".
В четвъртък в САЩ нискокачествен сорт за производство на асфалт и битум Wyoming Asphalt Sour се предлагаше на отрицателни цени. Причините са, че собственици на депа в щата Уайоминг - далеч от пристанищни терминали и с транспортни проблеми - бяха готови да платят по 19 цента на барел само и само някой да ги освободи от някакви количества. Сходна ситуация е имало през 2014-2016 г. с подобния сорт North Dakota Sour, но скоро в нея може да попаднат търовците на Canadian Western Select (в момента се купува под $5 за барел) или Oklahoma Sour (под $7).


В момента Венецуела изпитва такъв проблем с недостиг на хранилища заради санкциите на САЩ и рухналата икономика и това кара офертите да паднат до 5-10 долара. (В събота "Роснефт", доминираната от държавата петролна компания, обяви, че е продала бизнеса си в страната заради наложените преди месец санкции на САЩ на едно от ключовите ѝ търговски поделения.)

Не само при маргинални сортове се наблюдава препълване на запасите. Скоро това може да е факт и при масовите от типа на Brent и WTI, предупреди Джон Кемп за "Ройтерс".Той посочва в анализ, че хранилищата по света бърза се пълнят, защото шокът със свиването на потреблението води до непотърсени десетки милиони барели петрол. Все още няма достоверни и изчерпателни данни, включително колко е капацитетът на хранилищата, но според International Energy Agency (IEA) възможно е потребението да е намаляло с 20 милиона барела дневно. Ако това е вярно, за месец в депата ще се натрупат нови 600 млн. барела. Ако Саудитска Арабия и Русия не направят крачка назад от ценовата война и изкарат на пазара нови 2-3 млн. барела, този обем ще е в рамките на 650-700 млн. барела на месец.


Към момента вероятното тепмо на растеж на складирането е 10% месечно, което означава, че цялата снабдителна система ще се задръсти от петрол в рамките на 2-4 месеца, ако нищо не се предприеме.