В."Ел периодико": Русия предложила на Пучдемон 10 хил. войници за отцепването на Каталуня?

Това е загатнал съдия Хоакин Агире, който се позовава на съдебни документи за публични средства на испанеца сепаратист

Карлес Пучдемон

Карлес Пучдемон

Русия е предложила на бившия каталунски премиер 10 хил. войници и плащане на каталунския дълг по време на кампанията за независимост на испанската автономна област.

Това смята според базирания в Каталуня в. "Ел периодико" (същият, писал за разследването на премиера Бойко Борисов за пране на пари) съдия Хоакин Агире.

Изданието цитира съдебни документи, обяснявайки, че Агире, който разследва предоставянето на публични средства за наема на дома на Пучдемон в Брюксел (след като той избяга от испанското правосъдие след референдума), подозира, че от руска страна е дошло предложението дни преди вота.

Референдумът доведе до размирици, уволняване на Пучдемон от тогавашния испански премиер Мариано Рахой, изправяне на съюзниците му пред съд и пряко подчинение на Каталуня пред централното правителство за няколко месеца през 2017 г.

"Руска група" от времето на Горбачов

Подозренията се основават на записи от телефона на бивш високопоставен служител от партията на Пучдемон, Виктор Тераделас, от май 2018 г. Тераделас, отговарял за международните връзки на Демократичната конвенция на Каталуня (CDC), според същата информация е свръзката на Пучдемон с Русия по времето на т.нар. Процес (събирателно име на кампаниите за отцепване на Каталуня през изминалото десетилетие).

Ръководителят на "руска група", създадена по времето на Михаил Горбачов, с която Тераделас общувал заради платформа за криптовалута, му предложил да може да "разчита на 10 хил. войници", но Пучдемон се изплашил.

Руската група искала да направи Каталуня "страна като Швейцария" и при приемане на предложението вероятно събитията биха били трагични и биха довели до въоръжен конфликт, отбелязва магистратът, цитиран от "Ел периодико".

Какво казва Русия

Руското посолство в Испания реагира на сайта си с шега. "Появилата се в испански медии информация за изпращането в Каталуня на 10 хил. руски войници е непълна. Към числото на войниците трябва да се добавят две нули," се казва в съобщението.

При това "най-поразителното" е, че войниците трябва да се качат на самолети от времето на Гражданската война в Испания, продължава дипломатическата мисия.

(източник: Дневник)