Русия се опитва да провокира война "всеки срещу всеки", иска промяна на властта в Украйна

Това твърди шефът на украинската Службата за външно разузнаване

Валерий Кондратюк

Валерий Кондратюк

Русия се опитва да дискредитира украинската национална идея и западния цивилизационен избор. Това заяви ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна Валерий Кондратюк, цитиран от Гордон.

В статия, публикувана на уебсайта ZN.UA, той посочва, че руските специални служби провеждат специални операции в Украйна, насочени към създаване на конфликти, разделяне и поляризиране на украинското общество, както и да подкопават основите на държавността.

Според Кондратюк целта на Руската федерация е "да дестабилизира социалния и политическия живот в страната до такова ниво, че Кремъл да повдигне въпросите за необходимостта от" хуманитарна помощ "и да спре кислорода към Украйна с" братски "прегръдки.

"Всъщност говорим за опити за бъде предизвикана "война на всички срещу всички" на територията на нашата държава и на този фон да провежда политически саботаж или военна операция, с цел да промени ръководството на държавата в средносрочен план", смята ръководителят на разузнавателните служби на Украйна.

През 2014 г. Русия окупира украинския Крим и започна въоръжена агресия в Донбас. През последните месеци не се изключва Руската федерация да започне настъпление от Крим, за да наложи контрола над язовира на Северно-Кримския канал, който снабдява полуострова с прясна вода преди окупацията.

Превод: Faktor.bg