Русия, Украйна, Сирия и пожарите в Амазония - във фокуса на срещата на Г-7

Ако Африка се развива добре, светът може да се развива добре, смята германският канцлер

Ангела Меркел

Ангела Меркел

Участниците в срещата от високо равнище на Г-7 във френския град Биариц ще обсъждат теми, свързани с отношенията с Русия, конфликта в Украйна, ситуацията в Сирия и Либия, както и пожарите в бразилската част на Амазония. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, предават агенция TACC и "Фокус". 

"Такава среща предоставя възможност да се обсъдят какви външнополитически проблеми трябва да бъдат решени. Тук, разбира се, ще обсъдим темата за Украйна, ще говорим за отношенията с Русия, ще се заемем със ситуацията в Сирия и Либия, която е много несигурна и ще задълбочим още повече нашето партньорство с Африка", заяви Меркел. 

"Да говорим един с друг е много по-добре, отколкото да говорим един за друг, а Г-7 е чудесна възможност (за това)", подчертава канцлерът. 

Според Меркел една от централните теми на срещата на върха ще бъде въпросът за измененията в климата. 

"Ние сме силно шокирани от ужасните пожари в Амазония", каза тя, като заяви, че на срещата ще се обсъжда каква подкрепа и помощ може да бъде оказана в борбата срещу бедствието, за което трябва да се направи всичко възможно, за да бъде прекратено. 

„Еманюел Макрон е прав, къщата ни гори и не можем да мълчим", добави тя. 

Други теми, които ще се обсъждат, са равенството между половете , по-специално по отношение на заплатите, здравословните проблеми и подобряването на ситуацията в африканските страни. 

"Само ако Африка се развива добре, светът може да се развива добре", завършва Меркел.