Руска тенисистка смени гражданството си, за да участва в Уимбълдън

Натела Дзаламидзе

Натела Дзаламидзе


Руска тенисистка е избегнала забраната на Уимбълдън за всички състезатели от нейната страна, като е променила гражданството си на грузинско, пише вестник The Times.

Натела Дзаламидзе, 29-годишна състезателка на двойки, поставена под № 44 в световната ранглиста, ще се състезава на двойки жени със сръбкинята Александра Крунич, когато турнирът започне на 27 юни.

Организаторите на "Уимбълдън" от All England Club обявиха през април, че на играчите от Русия и Беларус ще бъде забранено да се състезават тази година след нахлуването на Русия в Украйна.

Говорител на All England Club обаче заяви пред The Times, че са безсилни да се намесят в промяната на гражданството на Дзаламидзе, тъй като това е от компетенциите на Женската тенис асоциация (WTA) и Международната тенис федерация (ITF) и че тя е изпълнила изискванията за участие.

"Националността на играчите, дефинирана като знамето, под което те играят на професионални турнири, е договорен процес, който се регулира от туровете и ITF", заяви говорителят.

Забраната на "Уимбълдън" за играчи от Русия и Беларус предизвика враждебна реакция сред някои среди в света на тениса.

Нито един от другите турнири от Големия шлем не последва примера на Уимбълдън, като миналата седмица Откритото първенство на САЩ обяви, че на играчите от Русия и Беларус ще бъде позволено да се състезават под неутрален флаг.

Забраната на "Уимбълдън" изключва редица водещи играчи, сред които Даниил Медведев, световен номер едно при мъжете и действащ шампион на US Open, както и двукратната победителка в мастърс турнирите Виктория Азаренка./БГНЕС