Мария Ласицкен: Дано смяната на спортния министър помогне на повече руски атлети да участват на Олимпиадата

Руската звезда във високия скок Мария Ласицкене заяви, че се надява смяната на спортния министър на страната ще помогне на повече руски атлети да участват на олимпийските игри в Токио това лято.

Руският президент Владимир Путин смени цялото правителство на страната във вторник, като досегашният спортен министър Павел Колобков бе заменен от Олег Матицин, който също така е президент на Международната университетска спортна федерация. Ласицкене е отявлен критик на руските спортни власти и най-вече на ръководството на атлетическата федерация, която обвинява за това, че не бе допусната до участие на предишните Игри в Рио де Жанейро, предава БНР.

Вчера петкратната световна и трикратна европейска шампионка сподели, че не е оптимист, че ще бъде допусната до участие в Токио, заради продължаващите проблеми с допинга на Атлетическата федерация и Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

"Искам да вярвам и се надявам, че тези промени ще ни помогнат, ще повлияят на Руската атлетическа федерация, защото ние наистина се намираме в ужасно положение. Срамно е, че толкова дълго време ръководителите на федерацията не успяха да оправят ситуацията. За съжаление, те дори я влошиха. Не вярвам на хората, които в момента управляват Федерацията", коментира Ласицкене пред Франс прес.

В момента тече обжалването на РУСАДА на наказанието от УАДА, което забранява на руски спортисти да участват на Световни първенства и Олимпийски игри в следващите четири години, като очакванията са, че жалбата ще бъде отхвърлена от Спортния арбитражен съд в Лозана. При това положение всеки руски спортист ще трябва да подаде молба да участва като неутрален атлет и ще трябва да докаже, че не е имал никакви взаимоотношения с РУСАДА.