Руски бос на "Лукойл Нефтохим Бургас" получил от българската държава гражданство за...особени заслуги

Предложението е направено през 2015 г. от тогавашния икономически министър и лидер на СДС Божидар Лукарски

Сергей Андронов

Сергей Андронов

През 2015 година дългогодишният председател на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов получава от българската държава гражданство за особени заслуги, съобщава "Медиапул" като се позовава на неназовани източници. Това е станало малко преди Андронов да се върне в Русия, за да оглави рафинерията в Перм.

Според публикацията в мотивите за предоставянето на българско гражданство са "особени заслуги в икономическата сфера заради търговията и дистрибуцията на висококачествени горива".

Предложението за предоставянето на гражданството е направено през 2015 г. от тогавашния икономически министър и лидер на СДС Божидар Лукарски, а указът е издаден същата година, казват източниците на "Медиапул". Самият Лукарски не е отговорил на въпросите на изданието. То припомня, че това е втори шеф в "Лукойл България", получил българско гражданство. През 2018 година Антикорупционният фонд разказа за случая с Николай Ивчиков, който получава гражданство по предложение на Румен Овчаров през 2007 г.