Руски княз поема управлението на България

На 20 май 1875 година княз Александър Дондуков-Корсаков встъпва в длъжност като руски императорски комисар в България.

Александър Дондуков-Корсаков е руски княз, висш офицер и държавник. Роден през 1820 г. в Петербург. Завършил Юридическия факултет в Петербургския университет. Участва в Кримската война. Бил е генерал-губернатор на Киевска, Подолска и Волинска губернии. По време на Руско-турската война е произведен в чин генерал от кавалерията.

На 20 май 1878 година пристига в България след смъртта на княз Черкаски, за да оглави Временното руско управление. Като руски императорски комисар има задача да създаде държавата Княжество България съгласно предписанията на Берлинския договор. Дондуков подкрепя активно всенародното движение на българския народ против решенията на Берлинския конгрес.

Дондуков съдейства за изграждането на гимнастическите дружества в Източна Румелия и недопускане въвеждането на османски гарнизони. Участва в работата на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Несъмнен е приноса му в изграждането на българско здравеопазване, образование, администрация, войска. Дондуков напуска страната след прекратяване срока на Временното руско управление и пристигането на избрания български княз Александър Батенберг I.

Княз Александър умира на 17/26 април 1893 г. в Русия.