Руски милиардери бягат от режима на Путин, спасяват авоари в Малта

Над 730 топ бизнесмени са се сдобили с малтийски паспорти, за да опазят натрупаните богатства

Над 730 топ руски бизнесмени са си купили малтийско гражданство срещу сумата от € 900 000. Сред тях са имената на Аркадий Волож, Борис Минц, Алексей Mари и други, които присъстват в списъка на руския Forbes, съобщава РБК.

Списъкът на гражданите на Малта е достъпен на уебсайта на правителството на Малта, която е член на Европейския съюз от 2004 г. насам. През последните три години броят на представителите на големия руски бизнес сред новите граждани на Малта се е увеличил значително. А паспортите са били издадени не само на самите бизнесмени, но и членове на техните семейства.

От 2013 г. в страната функционира програмата "Малтийско гражданство за инвестиции", одобрена от Европейската комисия. С него държавата планира да привлече 1800 инвеститори, които ще се добавят към местната хазна по € 1 млрд. В програмата има условие размерът на инвестициите да не бъде по-малък от € 880 000., като тук не влизат комисионните и таксите. След това този частен инвеститор може да кандидатства за гражданство на страната,  след като внесе в малтийския бюджет 650 000 евро. 70% от тази сума е предназначена за Националния фонд за развитие и социална политика на Малта, а останалите средства отиват в държавния бюджет.

В допълнение, кандидатът ще трябва да закупите имот на острова, за сума, не по-малко от € 350 000, или отдаване под наем на жилище в продължение на пет години, на обща стойност най-малко € 80 000 за целия период. Всеки нов инвеститор може да придобие малтийски облигации, одобрени от правителството, в размер не по-малко от € 150 000, с падеж не по-рано от пет години.

Кандидатът, от своя страна, може да получи паспорт за себе си и членовете на семейството, включително и за баби, дядовци и внуци, както и на зетьове и снахи. Паспорти могат да получат и техни деца, родени или осиновени от родители, които вече са получили малтийски паспорт.

По потвърдена информация Борис Минц е гражданин на Малта от март 2016 г. 

Семейството на собственика на голямата компания за развитие FGC "Лидер" Владимир Воронин също има гражданство на Малта.

Ръководителят на руското представителство на компанията "Candy-Hoover Group" и бивш вицепрезидент на "Lenovo" Глеб Мишин също потвърди, че той и семейството му имат малтийски паспорти, позовавайки се бонуса "виза за свободно движение на света", което е особено важно за семейството му, тъй като децата им учат в чужбина. А в дългосрочен план, това не изключва възможността за регистрация на собствен бизнес в малтийския юрисдикция.

"Освен това Малта има лоялни условия за получаване на гражданство и предоставя либерални данъчни условия, които са подходящи за инвестиции", казва Мишин.

В списъка попадат още топ мениджърите на "Kaspersky Lab Alexey de Monderik" и Татяна Мраморнова; един от най-високоплатените мениджъри на Русия от версията на "Форбс" на генералния директор на златната компания "Полиус" Павел Грачев; основателите на компанията "Sportmaster" Дмитрий Дойчан и Николай Фартушиак; братът на бившия министър на транспорта на Русия Леонид Левитин и неговото семейство, генералният директор на Централната камара на  железопътните работници Влада Велигодская, както и Екатерина Кибовска, сестрата на ръководителя на Министерството на културата в Москва Александър Кибовски. Въпреки това Кибовска заявява, че не притежава гражданство на Малта.

Превод: Faktor.bg