Руски олигарх въвежда четиридневна работна седмица?

Намаляването на работното време не е от добро сърце, а заради замразените авоари на Олег Дерипаска след анексията на Крим

Олег Дерипаска

Олег Дерипаска

Четиридневна работна седмица може да бъде въведена в руския автоконцерн ГАЗ, предаде ТАСС.

Мажоритарният собственик на  предприятието в централния град Нижни Новгород Олег Дерипаска е уведомил работниците и служителите в завода да се подготвят от следващия месец за съкратена трудоседмица и намаляване на заплатите. В документа се е споменавала обсъжданата в правителството в Москва начело с Дмитрий Медведев идея за намаляване на работното време.

Нюзру обаче посочи, че причината е била намаленият обем на производство, предизвикан от санкциите на Европейския съюз, САЩ и други страни заради руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим през 2014 година, съобщават novini.bg. Олигархът е влязъл в списъка на хората, на които им е забранено влизането и пътуването в около 30-те държави, и чиито авоари са били замразени. Ембаргото на САЩ, ЕС и други е засегнало и продукция на ГАЗ.

Предприятието е било създадено през 30-те години. Един от най-известният от негови продукти е автомобилът "Волга". Депираска е установил контрол върху завода през 2000 г.