Руски олигарси загубиха над 7 млрд. долара за ден

Повече от 1 милиард долара от богатството си загуби всеки един от най-богатите руски олигарси само за ден. Всеки един от тях е гигант в петролната област, и е в класацията на руския Forbes, предава БГНЕС. Милиардите им изчезнаха заради сривовете на фондовата борса.

Капиталът на двама милиардери – Леонид Михелсон и Генадий Тимченко, е намалял с по 1,5 милиарда долара. Богатството на други двама - Владимир Потанин, е намаляло с 1,4 милиарда долара, и на Вагит Алекперов - с 1,1 милиарда долара.

Междувременно Алексей Мордашов, най-богатият бизнесмен в Русия, както и милиардерите Олег Тинков, Виктор Рашников, Сюлейман Керимов и Владимир Лисин също са загубили по над 500 милиона долара за един ден.

Общото богатство на милиардерите от топ 10 в класацията на руския Forbes е намаляло с почти 7 милиарда долара. Загубите са на фона на срива на руския фондов пазар.

Михелсон и Тимченко са основните акционери на Новатек, вторият по големина производител на газ в Русия, чиито акции паднаха с 3,9% на 18 януари. Акциите на Норилск Никел, оглавявана от Потанин, претърпяха срив от 5%. Стойността на акциите на Лукойл, които Алекперов управлява, също падна с 3,65% за ден.