Режисьор дисидент агитира в Кан в подкрепа на руската култура

Кирил Серебренников

Кирил Серебренников

Руският режисьор дисидент Кирил Серебренников призовава за отмяна на санкциите срещу Роман Абрамович, защото той е един от инвеститорите, които стоят зад последния му филм, разкрива в. "Гардиън", цитиран от news.bg.

Руският олигарх, който сега се опитва да продаде футболния клуб "Челси" заради финансовите ограничения, наложени му от британското правителство, е ценен покровител на изкуството, изтъква режисьорът.

Серебренников е един от малкото руски режисьори, поканени да участват във фестивала в Кан тази година, и използва платформата, за да се противопостави на всеобщия бойкот на изкуството и културата от Русия в Европа.

Според организаторите на фестивала конкурсната творба на Серебренников отговаря на условията, тъй като е създадена преди войната в Украйна, макар че не е ясно дали решението е в съответствие с настоящите европейски санкции срещу финансовите интереси на руските олигарси.

Украинските делегати в Кан поставиха под въпрос времето на самото заснемане на филма, което според тях може да е продължило и през април.