Руско издание манипулира: България изчезва, защото се отказа от дружбата с Москва

Снимка: Faktor.bg

Снимка: Faktor.bg

Руското седмично издание „Аргументи и факти“ публикува статия на свой наблюдател, посетил София, за да „види как живеят сега българите“. Тя е пълна с откровени нелепици и манипулации, стигащи до безумие. 

Агенция „Фокус“ представи превод на материала „Страна на нощни призраци: Отказалата се от дружба с България изчезва“, част от, който публикуваме. 

В съветските времена, извън СССР за нас нямаше по-близка република от тази на „братушките“. Впоследствие страната (България – бел. р.) преориентира своята политика към Запада. 
„Страхувам се да отида в някои райони късно вечер", казва Константин Мирчев, бивш директор на библиотека в София. „Страшна тъмнина - цели къщи са празни. Минавам през квартала - нито един прозорец не свети. Веднъж сякаш видях човек, приближих се по-близо - не, сторило ми се е... Така живеем сега: с приближаването на нощта на много места можете да срещнете само призраци".

От 1989 до 2019 г. населението на България е намаляло от девет на седем милиона души, поставяйки страната на първо място в света със спад на населението. Според прогнозите на социолозите, след само още 30 години в страната ще останат само 5,5 млн. души.

„Самият аз бях доволен от свалянето през 1989 г. на комунистическия лидер на страната Тодор Живков”, спомня си Константин Мирчев. „Струваше ми се - ще има само рай. Животът скоро се влоши значително поради шоковите икономически реформи, бяхме помолени да потърпим. През 2007 г. България се присъедини към ЕС и си помислих - добре, ние се стремим към това, отсега нататък сме част от богатия Запад. Уви, страната ми се превръща в безлюдна пустиня..."
„Нашето земеделие е унищожено“. Как живее България в Европейския съюз?

„Това е просто ад"

Фермерът Мустафа Хаджиев не може да се държи спокойно, когато говори за Европейския съюз. Половината от думите му – ругатни. „През целия си живот отглеждах „турски“ тютюн на парцел в планината, нямам друг източник на доходи. От 2010 г. длъжностни лица от ЕС на два пъти се опитаха да забранят производството на този вид тютюн в България, въпреки че 200 хиляди души са заети в бизнеса - самите селяни, продавачите ... Нямам съмнение, че Европейският съюз ще постигне целта си: тогава моето семейство ще загуби своите посеви и ще се разори. Когато казват, че „ЕС ще ви компенсира за всичко“, за мен става смешно: нашите министри ограбват западната помощ. Къде ще отида? Да, ще отида да мия чиниите във Франция или Германия, няма друг избор”.

От 1989 г. България прави всичко, което Западът иска

Например, по настояване на ЕС и САЩ, през 2014 г. бе спряно изграждането на газопровода „Южен поток“, предназначен да доставя газ от Руската федерация на Балканите. В резултат на това Русия изостави проекта, а България загуби 3 млрд. от транзитни такси - разбира се, никой не ги възстанови. Миналата година българският премиер Бойко Борисов се извини на Русия за спирането на „Южен поток“ и призова българите да простят.

„Същите неща се случват в Литва и Латвия”, обяснява Любомир Симеонов, собственик на компания, която наема българи в ЕС. „Там, като нас, местните политици се бориха страстно срещу зависимостта от Русия и изпаднаха в пълно робство на Запада. Оттук те вече заминават за Европа и Америка с цели градове – продават се на богатите за стотинки. Водопроводчици, чистачи, строители, сервитьори - това е съдбата на младите хора в България. В нашия химн „Мила родино" имаше следните думи: „Дружно братя българи, с нас Москва е в мир и бой“. През 1990 г. тези думи бяха зачеркнати - те казват, че не искаме да зависим от руснаците, добрият Запад ще ни помогне. България не беше марионетна държава по времето на Живков, ние не се подчинихме на Кремъл във всичко. А сега не само да понечим да възразим – камшикът на Брюксел плющи камшикът – и на място!“. 

Кой сега е кукловодът?

„Сега ни казват: България не е истинска държава, Живков е кукла, а кукловодите седят в Кремъл”, казва бившият служител на Министерството на образованието Христо Трайчев. „Но по време на сътрудничеството със Съветския съюз руснаците не отвориха собствените си вериги магазини, не разказаха на българските фермери какво растат в техните полета и не изпращаха български войници във войната в Афганистан. Не бяхме просяци, не миехме чиниите и не търкахме подове в Москва или Ленинград. А американците принудиха съвременните власти да изпратят нашите войници в Ирак, от които 13 българи се върнаха в ковчези, а няколко десетки - като инвалиди. И така, кой сега е истинският кукловод, къде е истинската независимост, която ни бе обещана? Разбира се, хората си тръгват, защо да живеят тук? Самият аз щях да си тръгна, но вече съм стар“.