Руското посолство: Не сме получили официални запитвания за руснаци, издирвани за опит за убийство на българи

 Руското посолство в България не получило официални запитвания за тримата руснаци, издирвани за опит за убийство на български граждани, заяви пресслужбата на дипломатическата мисия в София пред РИА Новости, цитирана от руския вестник “Известия“ и "Фокус".

„Все още нямаше официални искания до посолството относно тези граждани“, казаха те пред репортери,

Посолството също така поясни, че руснаците са пуснати в международния списък за издирване чрез Интерпол още в края на януари.

По-рано на 20 февруари софийската прокуратура обяви, че на руските граждани са повдигнати обвинения задочно. В същото време за първи път бяха обявени имената им: Сергей Павлов, Сергей Федотов и Георгий Горшков. Твърди се, че всички използват фалшиви паспорти с други данни и никога не са напускали Русия с истинските си имена. Според прокуратурата подсъдимите сега живеят в Москва.

Обявяването на трима руски граждани за издирване стана известно в края на януари. Тогава имената им не бяха посочени, но беше съобщено, че за тримата са издадени европейски заповеди за арест и "червени" бюлетини на Интерпол.

Покушението над бизнесмена е извършено през 2015 година. Гебрев, синът му Христо и един от служителите на компанията му са се почувствали неразположени и са били хоспитализирани със симптоми на отравяне. Лабораторията е открила следи от вещество от класа на „Новичок“, но тогава не са били открити виновниците. Самият бизнесмен твърди, че в случая има руска следа. Причината, според него, може да бъде, че неговата оръжейна компания доставя оръжие на украинските въоръжени сили.