Руснак работил за "Единна Русия" на Путин ще бъде съден в САЩ за киберпрестъпления

Той е управлявал мрежа от над 100 хиляди заразени компютъра, чрез които е инудвано за пари

Снимка: БНР

Снимка: БНР

Гражданин на Русия, обвинен, че е оперирал с мрежа заразени компютри, използвани за киберпрестъпления, бе екстрадиран от Испания в САЩ, където вчера бе изправен пред съд, предадоха световните осведомителни агенции.

Според американската прокуратура 37-годишният Пьотър Левашов е управлявал мрежата "Келихос", обединяваща над 100 хиляди заразени компютъра, чрез които киберпрестъпници са разпространявали вируси, зловредни програми с искане на откуп, подмамващи имейли и други спамове. 

Левашов отхвърля обвинителния акт в осем точки, внесен през април м.г. във федерален съд в щата Кънектикът. Същия месец руснакът е бил арестуван в Барселона.

През септември в делото за екстрадиция той е заявил пред испанския Върховен съд, че е работил в продължение на десет години за партията "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин, предаде тогава РИА "Новости", цитирана от Ройтерс. Според руската информационна агенция той казал, че ако бъде пратен в САЩ, там ще го изтезават, за да изтръгнат информация за политическата му дейност, допълва БТА.

Пред съда в Кънектикът снощи Левашов не се е признал за виновен. Той остава в затвора на град Бриджпорт поне до понеделник, каза негов адвокат, цитиран от ТАСС.

Руското посолство във Вашингтон възнамерява да окаже необходимото съдействие - консулско и юридическо - на Левашов.