Руснаци свалили по погрешка "краля на бързите самолети" над окупираната Луганска област

Руската ПВО в района на окупираната Луганска област е свалила погрешка „краля на бързите самолети“, руския Су-34 на Военно-космическите сили на Русия, съобщи телеграм каналът „Оперативен ЗСУ“, цитиран от Offnews.bg.

Според украинския телевизионен канал ТСН самолетът е свален в района на село Хрусталное в Луганска област. В понеделник предиобед в проруските социалки в каналите на „Красный луч 24“ се появи видео на сваления самолет. Файлът внезапно беше изтрит, след като на фона на ликуването някой от потребителите обърна внимание на опознавателните знаци на машината, които сочат, че е от състава на Военно-космическите сили на Русия. „Махнете видеото, самолетът е наш, за съжаление, случват се и такива работи.“ – написа читателят Руслан.

"Забавното" видео, е направено от местен сепаратист, живеещ близо до мястото на падането, който върви из полето, приближавайки се към останките на самолета.

Това, което операторът не е видял дори и след като е качил клипа в интернет е надписът по корпуса на разбилия се самолет "ВКС России". 

Свръхзвуковият изтребител-бомбардировач Су-34 е наричан краля на бързите самолети при полети на дълги разстояния благодарение на големите си и много на брой резервоари за гориво. Трите му окачени резервоара събират общо 18 тона гориво, което, според експерти е колкото 6 вътрешни резервоара на американския F-16. Според открити източници експортната цена на 1 брой Су-34 е 50 милиона долара.