Руснаци, украинци и македонци днес празнуват Коледа

Православните християни в много страни празнуват Коледа по стар стил.

На 7 януари Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора празнуват Коледа. В Сърбия, Македония, Русия, Украйна, Грузия, Черна гора, Северно Косово, Босна и Херцеговина, Беларус, Молдова, Киргизстан, Етиопия и Египет честват Рождество Христово.

Както и у нас, в Русия се украсяват коледни елхи. Там обаче те се поставят непосредствено преди Коледа – на Бъдни вечер. Руснаците имат и коледарски обичаи – подобно на на българските.

Образът на Санта Клаус/дядо Коледа е заменено с този на Николай Чудотворец. Той носи на деца и възрастни различни подаръци. Образът на светеца през годините се е сдобивал с различни прозвища – Дядо Мраз, Дед Мороз и др.

Интересна е появата на друга легендарна фигура в руските обичаи – Бабушка. Тя също раздава подаръци на децата. Легендата разказва, че тя отказала да отиде с мъдреците да види Исус заради студеното време. За да изкупи вината си, всяка година обикаля домовете и оставя подаръци за добрите деца.

Въпреки че се празнува на различна дата, руската Коледа е много близка до българската не само като идея, но и като изпълнение. Тихото и уютно семейно събиране на Бъдни вечер, желанието да зарадваш близки и познати в коледната утрин с подарък, са обичаи, които ни обединяват.

В Сърбия пък на Коледа палят дъбови пънове и  клони - символ на Христос, или т.нар. бъдник.