С черен хумор руснаците се борят с коронавируса

Русия е на трето място в света по брой на заразени и е наложила според някои едни от най-строгите карантинни мерки

Руснаците проявяват вкус към черния хумор, който им помага да повдигнат духа си по време кризата с коронавируса, предадоха БТА и Ройтерс.

Въпреки, че случаите на новозаразени намаляват, Русия е на трето място в света по брой на заразени и е наложила според някои едни от най-строгите карантинни мерки, а държавата не помага достатъчно на бизнеса.

В скеч телевизионният комик Максим Галкин пародира видеочат между руския президент Владимир Путин и московския кмет Сергей Собянин за измислена правителствена заповед, налагаща "график за свободно дишане", когато се облекчи карантината.

"Това звучи недемократично, все едно искаме да контролираме кой, как и кога може да диша, а кой не може", казва Путин в скеча и гледа строго.

Взимайки повод от репресивните мерки срещу политическите му противници, Путин допълва: "Вярно е, че понякога спираме кислорода на някои, но не и на масите, поне засега. Затова предлагам още една дума - график, за да подишаш свободно".

Друг комик, Семьон Слепаков пее куплет за края на карантината: "Нека се върнем към жалката си участ. Те могат да плюят на правата ни, да изпратят дървесината ни в Китай и да вдигнат пенсионната възраст до 72 години".