С "Ирландецът" на Скорсезе откриват кинофеста в Ню Йорк

Очаква се премиерата на лентата да бъде на 27 септември

Дългоочакваният гангстерски филм на Мартин Скорсезе "Ирландецът" ще открие филмовия фестивал в Ню Йорк. Това ще бъде световната премиера на заглавието, в което си Робърт де Ниро влиза в ролята на наемния убиец Франк Шийрън, а Ал Пачино - на синдикалния лидер Джими Хофа. Джо Пеши играе мафиотския бос Ръсел Бъфалино, съобщава "Гардиън".

"Ирландецът" е представен в страницата на фестивала като "богато пресъздадена епика на американската престъпност" и "напрегната и сложна история, разказана с изключителна лекота". Филмът е базиран на книгата "Чух, че боядисваш къщи" (I Heard You Paint Houses) на Чарлс Бранд, в която се твърди, че Шийрън е отговорен за смъртта на Хофа.

Във филма се разказва за ветерана от Втората световна война Шийрън, който е използвал военния си опит, за да се изхранва като наемен убиец, изпълняващ поръчки за мафията. От гледната точка на възрастен човек той си спомня за убийствата, които са се отразили най-много върху кариерата му. Един от тези моменти е ролята, която играе при изчезването на своя приятел Хофа - бивш синдикален лидер, свързан с мафията.

Директорът на фестивала в Ню Йорк определи филма като "дълбок, смешен, тежък, забавен, и като всички велики филми - абсолютно уникален". "Той напълно ме изуми. В момента, в който свърши, незабавната ми реакция беше, че искам да го гледам отново", каза още той.

В "Ирландецът" Скорсезе работи за девети път с Де Ниро и за четвърти - с Джо Пеши. Това обаче е първият път, в който италианецът режисира Ал Пачино. Това ще бъде и едва четвъртият филм, в който Де Ниро и Ал Пачино играят един до друг след "Кръстникът 2", "Жега" и "Праведно убийство".

Заглавието привлече вниманието на медиите, когато през 2017 г. беше купено от стрийминг гиганта "Нетфликс". Причина за това беше слабото представяне в боксофиса на предишния филм на Скорсезе - религиозната драма "Мъчание" с участието на Адам Драйвър и Лиъм Нийсън.

Тази пролет Скорсезе избегна конфликт с фестивала в Кан, който отказва да излъчва филми на "Нетфликс", след като обяви, че "Ирландецът" не е завършен навреме, за да кандидатства за участие.

Премиерата на "Ирландецът" ще бъде на 27 септември в Ню Йорк. По-късно през годината той ще бъде разпространен по кината и в "Нетфликс".