С концерт-бенефис стартира дарителска кампания за създаването на филм за съветизацията на България

Фондация „Истина и памет“ организира благотворителен концерт-бенефис  „Сбогом , братушки“  в подкрепа на идеята за заснемане на документален филм за съветизацията на България.

С инициативата се стартира кампания за набиране на средства за създаването на документална лента с работното заглавие: „Съветизацията на България“.

„Още в Руската империя се мисли за България като за задунайска губерния, но след 1944 г., когато е окупирана от Червената армия, страната ни е управлявана на всяко едно ниво като автономен регион  на Съветския съюз. След 1944 г. комунистическата власт служи не на българската държава и общество, а на своите господари в Кремъл, от чието име фактически управлява. БКП е оръдието на Кремъл за съветизацията на страната, която продължава през целия период от 1944 г. до 1989 г. Така се променя завинаги историческата логика на българската държавност и културната тъкан на българското общество“, заявява проф. Евелина Келбечева, инициатор и организатор на събитието.

„Не трябва да се забравя, че БКП е извършила не едно национално предателство. С насилствената македонизация на Пиринския край през 1946 г., съгласувана с Москва, тайно се подготвя  предаването на този край към Титова Югославия. Това обаче, което последва с предложенията през 1963 г. и през 1973 г. - за превръщане на България в 16-та съветска република, е върхът на националното предателство, което БКП прави“, допълва историкът.

Концертът-бенефис ще се състои на 4 юни 2021 г., петък, от 20 ч. в Общински Културен Институт  „Красно село“ в София (бул. „Цар Борис III №41). В него ще участват:

Росена и Ая Екимови
Християн Радоев (тромпет)
Милчо Благоев (тромпет)
Снежана Абрашева (пиано)
Eвгени Ноев, (Софийски солисти) с Татяна Майони
Дует „ША-ША“
Виктория Петрова и Васил Дипчиков (Балет „Арабеск“)
Симеон Германов (Дедо Мони)
Ангел Ангелов-Джендема
Ния Петрова
Стоян Михалев
Христо Ламбрев  (група „Сигнал“)
Група „Хоризонт“
Мирослава Кацарова с Иван Гърбачев
Със специалното видео участие на Васко Кръпката
Инсталация: Кристиан Бакалов

Дарения могат да се направят и на банкова сметка на фондация „Истина и памет“ в Юробанк България АД:
IBAN: BG87BPBI79401082813401
BIC: BPBIBGSF
Основание за превод: Дарение за документален филм