С напредването на епидемията все повече се очертава голяма рискова група

Проф. Здравко Каменов

Проф. Здравко Каменов

С напредването на епидемията все по-ясно се очертава нова рискова група, която е по-уязвима при заболяване. Това са хората с наднормено тегло. Тази група не беше толкова очевидна в азиатските страни, но се оказва голям проблем за някои от страните в Западна Европа и най-вече в Америка. Защо хората с наднормено тегло са по-уязвими - обясни в ефира на БНТ ендокринологът проф. Здравко Каменов.

"Повечето килограми увеличават риска и увеличават тежестта на самото заболяване. Първо, хората със затлъстяване имат по-подтисната имунна система от тези без затлъстяване. Просто редица механизми се включват, които водят до намаляване на защитата. Намалена е фагоцитозата и т-лимфоцитите са с намалена функция при затлъстяване. Това са различни фактори, които участват в съпротивата на организма. Огромното количество мастна тъкан, което имат, отделя много цитокини", обясни проф. Здравко Каменов.

Наднорменото тегло често е причина за диабет, който допълнително потиска имунитета. Освен това свръхкилограмите пречат и на нормалното функциониране на белия дроб. Биомеханиката на белия дроб и на дишането е с ограничения на движението на диафрагмата вследствие на голямото количество мастна тъкан в корема.

От критично значение са и сърдечно-съдовите заболявания - като атеросклероза и исхемична болест, следващи наднорменото тегло. Затова тази група хора трябва да не се излага на излишен риск от зараза. Но те трябва да положат повече усилия да не влошат още повече здравето си от обездвижването и неподходящата диета в изолация.

Наднорменото тегло често е причина за диабет, който допълнително потиска имунитета и води до по-неблагоприятна прогноза за заболяването от коронавируса.  Над 2/3 от загиналите в Италия са били със захарен диабет. Освен това хората с повече килограми имат намалена белодробна функция. Не става дума за обструктивна сънна апнея. Свръхкилограмите пречат на нормалното функциониране на белия дроб. Биомеханиката на белия дроб и на дишането, с ограничения на движението на диафрагмата вследствие на голямото количество мастна тъкан в корема, водят до увеличаване на риска. Тези хора също така разпространяват повече вируса - защото е установено, че те имат по-дълъг период на разпространение, има по-висока концентрация на вирусите в това, което издишват.

От критично значение са и сърдечно-съдовите заболявания - като атеросклероза и исхемична болест на сърцето, следващи наднорменото тегло. Затова тази група хора трябва да не се излага на излишен риск от зараза. Но те трябва да положат повече усилия да не влошат още повече здравето си от обездвижването и неподходящата диета в изолация.

Какво да правят по-дебелите хора? Първо, да се предпазят от инфекция - дистанцията и стоенето вкъщи. Да се поддържа физическата активност. Диетата. Да намалим калориите, вечерното хранене, да не гледаме телевизор преди сън. Вечерята поне 2-3 часа преди лягане, повече зеленчуци и ненаситени мастни киселини, повече течности.