С панихида и филм за жертвите на комунизма Ловеч отбелязва 1 февруари (Видео)

Ловеч почита жертвите на комунизма с нов филм за концлагера "Слънчев бряг", панихида и поднасяне на цветя.  Събитията започват днес и ще продължат утре, когато е Ден за почит към жертвите на комунизма.

На 1 февруари 1945 г. в лагера "Слънчев бряг" срещат смъртта си трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници, общественици, жертви на Първи състав на така наречения Народния съд.

Преди премиерата на филма "Слънчев бряг - експрес към ада" на режисьора Степан Поляков, създателите дадоха пресконференция.

Това е най-зловещата история в живота ми, сподели режисьорът. "Още като малък слушах за този концлагер, съседите ми във "Вароша" говореха за него. Сега чрез собствения си филм се потресох. Всички по някакъв начин са жертви на една жестока машина - от едната страна са жертвите, от другата са техните мъчители. Съдбите им така се преплитат, че накрая се разбира, че няма справедливост на този свят. Дори тези, които се измъкват живи от лагера, после имат трагична съдба, както става с актрисата Надя Дункин. Този проект е важен за всички ни, успяхме да го осъществим с помощта на много приятели и актьори от местния театър. Наложи се да правим към документалните епизоди и игрални, защото нямаме архиви, нямаме сгради, нямаме много оцелели. Направихме този ход и мисля, че е печеливш. Считам, че дължим този филм на жертвите", разказа Поляков.

Актьорът от Драматичен театър Ловеч Анастас Жайгаров влиза в ролята на цигуларя Сашо Николов, известен като Сладура. "Там, на терена, където снимахме, все още има една тягостна атмосфера, която веднага се усеща. Мисля, че е важно да предадем на зрителя какви са били тези личности от миналото. Надявам се зрителите да се замислят след финала", каза актьорът.

Във филма се показват още образите на Николай Газдов, Юлия Ръжгева, Шахо и други личности, известни от архивите. Филмът е продуциран от Община Ловеч. Премиерата е в кино "Космос" тази вечер при вход свободен.

Утре от 12 часа ще има панихидата за жертвите на комунизма, която ще се състои в новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч. Веднага след това Община Ловеч организира поднасяне на цветя на мястото край града, където е била кариерата на концлагера "Слънчев бряг" (1959-1962).