Франция се сбогува с Шарл Азнавур като с национален герой (видео)

Бяха отдадени почести на един от гигантите в културата на двете му родини - Франция и Армения

Франция отдаде почит на починалия в понеделник Шарл Азнавур, „един малък мъж с голямо сърце“, както го описва АФП. С почести, които обикновено са запазени за национални герои, един от най-великите музиканти на ХХ век беше почетен като гигант в културната сфера от лидерите на двете му родини - Франция и Армения - на церемония в Париж.

Азнавур почина в банята в понеделник само няколко дни, след като заяви, че би искал да поеме за последен път дъх на сцената. Той имаше планирани концерти както в Брюксел, така и в родния му град Париж през следващия месец.

Церемонията в Дома на инвалидите започна с ковчега на Азнавур, обгърнат с френското знаме, предаде БГНЕС. Френският президент Еманюел Макрон каза, че Азнавур е познавал страданието и „ е носил белега от геноцида срещу неговия народ“ в сърцето си. Поради това „за милиони хора неговите песни бяха балсам, утеха и лекарство“, допълни Макрон. Макрон похвали "лоялността към корените" на певеца, стремял се да помогне на Армения да се възстанови от опустошителното земетресение през 1988 г. и действащ като посланик на ООН.

"Някои герои стават французи, когато проливат кръвта си. Този син на гръцки и арменски имигранти, които никога не е ходил в гимназия, , инстинктивно знаеше, че най-свещеното ни светилище е френският език" и го използваше като поет, какъвто беше, добави президентът.

По-рано както арменските, така и френските национални химни отекнаха в комплекса Дом на инвалидите, изграден през XVII век, в който се помещава и гробът на Наполеон. Фенове бяха запълнили улиците пред комплекса, докато семейството му, водено от вдовицата му, родената в Швеция, Ула Торсел, зае мястото си на церемонията.

Шанур Вахинаг Азнавурян е роден в Париж през 1924 г. Неговите родители са избягали от кланетата на арменци в сегашната Турция. Азнавур е продал повече от 180 милиона записи в кариерата си в продължение на осем десетилетия и на много езици.

Арменският премиер Никол Пашинян, който нарече певеца "национален герой", заяви, че "всеки арменец мисли за него като за своего рода родител, който носи името ни по света и дава на арменците нова гордост". В Ереван бе обявен ден на национален траур.