Премиера на филма "Съ нами Богъ"- неразказаната история за Третото българско царство

Той ще бъде представен на 16-и септември в Дома на киното

На 16-и септември от 19,00 ч. в Дома на киното - София ще бъде дългоочакваната премиера на документални филм "Съ нами Богъ". Ще бъдат излъчени и петте серии /х 44 мин./, които представят неразказаната история за Третото българско царство. Организаторите на културното събитие са предвидил в антракт и коктейл за публиката.

Филмът е съвместен проект между Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп и Столична община. Сред другите партньори са световни институции, като дворците Шьонбрун, Версай, Ермитажа, Петерхоф, манастирите „Свети Франциск“ в Асизи и Атон, „Комбург“ в Кобург, както и много други. Сериалът е заснет в 13 държави и 36 града из цяла Европа.

Това е разказ за значението на новоосвободеното Българското царство през онези бурни години. Това е скъсаната страничка от общата ни европейска история, която не бе позволено на България да разкаже, обяснява режисьорът Степан Поляков. Сериите може да се гледат и поотделно без да се губи сюжетната линия. Всяка серия има и собствено заглавие – Третата Държава. Възкресение на Изток; Любимото дете на Европа, Князът на Обречените; Царят. Императорите. Рим – Бдението; Баща срещу син, Син срещу баща. Държавата; Два пъти кръщаван. Два пъти погребван – Монархът.

Историята започва още от основаването на Първата Българска държава, минава през Второто Царство, падането под Османско владичество, съхраняването на духовносттта в Атон и бурните събития между 1878-а до 1947-а. Основните сюжетни фигури са на тримата монарси – княз Александър Батенберг, цар Фердинанд Първи, синът му – цар Борис Трети, техните княгини, князе.... Трима владетели, от които никой няма да живее щастливо. За първи път европейската история е разказана през влиянието на България. Фактите са подкрепени и от никога непоказвани изключително интересни документални видеокадри и снимки.

Автор на музиката и оркестрацията е композиторът на столетието за филмова музика  – Митко Щерев. Може би най-голямото предизвикателство за мен беше да сътворя музиката за този филм, независимо, че съм писал за над 35 игрални филма и 5 сериала, казва той. Тук трябваше да работя в областта на класическата музика, и то в стиловете готика и предкласика, разказва композиторът на „Адаптация“. Във филма има над 30 музикални теми от различни епохи. Текстът на финалната песен „Свят“ е на поета Александър Петров /“Нашият град“, „Бъди, какъвто си“, „Оставаме“.../
В сериала участва и цар Симеон Втори. Той е първият коронован монарх в света, който играе сам себе си. Пряк потомък е на Краля Слънце Луи Четиринайсети, на последния френски крал от Бурбоните Луи Филип и е първи братовчед на английската кралица Елизабет, към която неформално се обръща с Братовчедката Бети.

Въпреки сериозната подкрепа към продукцията от институции като Министерство на отбраната, Външно министерство, Общините Русе, Плевен, Пловдив, БНР и много други, тя е напълно независим проект. Снимките започнаха още в края на 2015-а година в двореца Врана и продължиха до октомври миналата година.

Режисьор и сценарист: Степан Поляков
Главен оператор: Момчил Александров
Музика и аранжимент: Митко Щерев
Режисьор по монтажа: Цветелина Василева-Лямова
Изпълнителни продуценти: Георги Андреев, Вивиан Бояджиева
Директор продукция: Юлия Николова
Продуценти: Степан Поляков, Момчил Александров
Диктори на български: Веселин Калановски, Георги Георгиев-
Гого