Боил Банов: Подкрепяме с една минимална заплата артистите - това не е социална помощ

Повече от 22 000 души ще запазят работата си заради мярка 60/40, сред тях са и културни дейци, обеща Деница Сачева

Боил Банов

Боил Банов

В рамките на държавния сектор подготвихме мярка, която ще позволи на творците да продължат да работят. Това обяви на брифинг за журналистите министърът на културата Боил Банов.

Що се отнася до свободния сектор в културата – огромна група хора, за която ще се приложи следната мярка – за времето на извънредното положени плюс един месец след това, ще се осигури по една минимална работна заплата плюс осигуровките, допълни той. 

Банов подчерта, че това не е социална помощ, а една грижа за артистите, които се надяваме след като мине кризата те да помислят за нашия дух.

Идеята е не само да спасим сектора, а да създадем условия за развитие му, изтъкна още министърът на културата.

Беше голямо предизвикателство да сглобим програмата за артистите. Очакваме да се възползват 1200 души. Това заяви на свой ред  социалният министър Деница Сачева. 

По думите й 1553 са заявления по мярката 60/40, част от тях също са за културните сфери. „22 015 души няма да загубят работата си благодарение на мярката 60/40. Това е програма за запазване на заетостта", разкри социалният министър. 

"22 хиляди души ще получават обяд по програмата "Топъл обяд". Допълнително 1200 семейства ще бъдат изхранени", коментира по повод подпомагането на социално слабите министър Сачева.