Съд отложи произнасянето по жалбата срещу екстрадицията на Елена Удря

Елена Удря

Елена Удря

Тричленен състав на Апелативен съд – София отложи разглеждането на жалбата на бившата румънска министърка Елена Удря срещу екстрадицията ѝ в Румъния на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена срещу нея осъдителна присъда за 6 години затвор в родината ѝ, съобщава БНТ

Решението за екстрадицията ѝ беше взето от Окръжен съд – Благоевград на 13 април. Според защитата на Удря екстрадирането ѝ не бива да се случва, тъй като в Румъния е било нарушено правото ѝ на справедлив съдебен процес. Според адвокатите на бившата румънска министърка един от румънските съдии се е произнесъл по делото срещу нея без да е положил клетва като съдия. Освен това Румънският конституционен съд е излязъл с решение, според което присъдата на Удря в родината ѝ е отменена. Въпреки това румънските власти настояват за нейната екстрадиция, а междувременно тя е получила и серия заплахи, твърди още защитата.

Междувременно преди няколко дни съдът в Букурещ е отложил дело, в което трябва да реши дали да отложи изпълнението на Европейската заповед за арест на Удря, а предстоящото разглеждане на този въпрос също касае нейната екстрадиция, категоричен е адвокатът ѝ. Апелативният съд в София подчерта, че по силата на решение на съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург, има задължението да провери така изнесените твърдения от страна на задържаното лице и неговата защита, тъй като то касае нарушено право на справедлив процес.

В тази връзка българският съд изиска официално от румънската страна всички документи, относими към случая „Удря“. В зависимост от това кога ще бъдат предоставени, съдът в София ще решава на 1 или 8 юни дали да уважи искането за нейната екстрадиция.