Софийски съд задължи Теменужка Петкова да каже защо държавата облагодетелства ТЕЦ-а на Ахмед Доган

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Административният съд - София е постановил с окончателно решение, че не е законосъбразен отказът на енергийния министър да предостави информация защо има отказ на ТЕЦ "Марица-изток 2" от договор за студен резерв, лишавайки го от милиони левове приходи, съобщава "Дневник", позовавайки се на Антикорупционния фонд.

Съдът е постановил, че отказът на такава информация е незаконосъобразен, тъй като е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й.

Изданието припомня, че отказът на този ТЕЦ от договор за осигуряване на студен резерв отвори пътя на ТЕЦ "Варна", собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, да изпълнява тази функция.

В края на юли бяха публикувани резултатите от търговете за студен резерв до средата на 2020 г. и от тях се видя, че ТЕЦ "Варна" ще получи 26.5 млн. лв., а останалите три - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, общо 25.4 млн. лв., за да гарантират електроенергийната сигурност на страната за една година. От търговете този път държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" получава 1.76 млн. лв.