Съдът намали на 20 000 лв. обезщетението на бивш шеф на МВР, подсъдим по делото "Червей"

Бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов заведе дело срещу прокуратурата за 100 000

Тодор Костадинов

Тодор Костадинов

Справедливото обезщетение за бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който беше подсъдим по делото "Червей", е 20 000 лева, реши Софийският апелативен съд (САС).

Костадинов заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за 100 000 лева, въпреки че беше само частично оправдан по делото "Червей", по което беше подсъдим с бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, съобщи "Лекс".

През март 2015 г. той беше обвинен за съставени 4 искания за специални разузнавателни средства до Янева и две справки за тях, в които вписал неверни обстоятелства, както и за това, че е ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната система на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по операция "Червей". Бившата шефка на СГС беше осъдена условно само за това, че е дала разрешение за използване на СРС за автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същата система.

Костадинов пък беше оправдан по по-тежкото обвинение в документно престъпление и признат за виновен само за това, че ползвал акаунта на служителка, за което съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба от 3000 лева. Делото срещу него приключи на две инстанции в началото на 2017 г., а в решението на Софийския апелативен съд се казваше, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел.

Това не е пречка да заведе дело срещу прокуратурата и в началото на годината съдия Любка Голакова от СГС му присъди обезщетение от 50 000 лева. Недоволни от решението останаха и Костадинов, и прокуратурата, като държавното обвинение смята, че обезщетението е несправедливо именно заради обвинението, по което Костадинов е признат за виновен.

Апелативните съдии Нели Куцкова - председател на състава, Яна Вълдобрева-докладчик и Мария Яначкова пишат, че целта на обезщетението е не да поправи вредите, а да възстанови психическото, емоционалното и психологическо равновесие на пострадалия.

Наред с нормалните вреди, които подсъдимите търпят в подобни случаи, съдът отбелязва и това, че обвиненията срещу Костадинов са имали отрицателен ефект върху професионалното му самочувствие, репутацията и върху доверието на колегите му, което е било резултат и от медийното отразяване. Спорен за САС е обаче въпросът с размера на обезщетението.

"Съставът е на мнение, че негативните изживявания, свързани с повдигнатото обвинение са се отразили на ищеца изключително отрицателно, тъй като същият никога преди това не е бил регистриран за извършено престъпление и никога преди това не е бил обект на наказателно преследване", пише още съдът, но пък отбелязва, че делото срещу него е продължило по-малко от две години, обвиненията не са били за тежки престъпления и Костадинов е бил на свобода срещу гаранция от 2000 лева.

Съдът изрично напомня и това, че бившият шеф в МВР е признат за виновен за неправомерния достъп до информационната система.

Накрая САС отчита и възрастта на Костадинов, който в началото на делото е бил на 37 години, като отбелязва, че няма данни за трайни негативни последици за живота и здравето му, за да стигне до извода, че справедливото обезщетение за него е 20 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.