Съдът остави окончателно в ареста задържаните служители на ГДБОП

Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста шефа на отдел "Наркотици" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Цветан Панков и началника на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков като освободи без никаква мярка за неотклонение друг служител на МВР - разузнавача Василена Фикирлийска. Те бяха задържани и обвинени в края на месец юни в разследване за чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици. Акцията накара премиерът Бойко Борисов да поиска и да получи оставките на заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

В мотивите си магистратите посочиха, че до момента са събрани достатъчно доказателства, които на този етап от разследването са достатъчни и които показват, че Панков и Ванков заедно с Десислав Такев и Фекирлийска са участвали в престъпна група. Освен това според съдебният състав има доказателства и за това, че Панков е поискал и получил подкуп от свидетеля Росен Кръстев, за което е бил задържан с белязани пари. Няма доказателства срещу Фикирлийска и според съда доказателствата по разследването не потвърждават версията на прокуратурата за нейното участие в групата и че е взимала и съхранявала пари от подкупи. Няма доказателства и че е купила имоти с пари от престъпна дейност.

Според защитата, обвиняемият Десислав Такев (който не е от системата на МВР и е направил пълни самопризнания като е разкрил дейността на групата - бел. ред.) се опитва "да излезе от ситуацията, тъй като вероятно има контакти с хора от криминалния контингент". Той е с мярка "парична гаранция", а според показанията на свидетели Такев се е представял редовно за служител на ГДБОП и на ДЕА. Адвокатите на антимафиотите обясниха, че не може да се кредитират показанията и на много от свидетелите по делото, тъй като са осъждани за случаи, по които са работили шефовете на ГДБОП. Защитниците подчертаха, че има свидетели, които са били обявени за национално издирване, а веднага след арестите на двамата полицаи, те се появяват, за да дадат показания срещу тях.

"Чувал съм от колеги и други лица, че аз им преча и ще ме дискредитират и ето, че го постигнаха", каза пред съда Панков и поиска от магистратите по-лека мярка за неотклонение. Той обясни, че е участвал последователно през 2013, 2015 и 2017 г. в акции и арести срещу престъпни групи, последната от които се състои от 44 души. "Има широка медийна кампания, в която се изнасят неверни данни, които не съществуват по делото. Това е пряко нарушение на Конституцията и нарушение на презумпцията за невинност", заяви адвокат Емануил Йорданов, който защитава Ванков.

"Няма да коментирам показанията на т.нар. свидетели и нещата, в които ме обвиняват. Нека нашите дела, документирани по другото разследване, да говорят сами за себе си", каза пред съда самият Ванков и поиска по-лека мярка за неотклонение, за да продължи образованието си.