Съдът пусна Илиян-Бабичката, обвинен за кражбата на джипа на Деси Банова

В СГС не успаха да съберат доказателства, че той е извършител на деянието

Съпругата на Росен Плевнелиев описала пухкав черен мъж, който се бутал в нея, а обвиняемият е слаб и бял

Софийският градски съд отмени определението на първоинстанционния, с което Илиян Димитров-Бабичката, обвинен като помагач в кражбата на джипа на Деси Банова, беше задържан под стража. Вместо това постанови обвиняемият да бъде освободен незабавно от ареста и не му взе никаква мярка за неотклонение.

В мотивите си съдебният състав изтъкна, че обвинението почива на съмнения и оперативни данни, които не са процесуално проверени. Първоинстанционният съд е допуснал процесуална грешка като се е позовал на полицейска докладна с предположения, която не е доказателствено средство, преди да бъде проверена. Освен това СРС е пренебрегнал и това, че при разпознаването съпругата на Плевнелиев не е била категорична. Самата тя е казала, че е сигурна на 70 %, че това е лицето, което се е бутнало в нея. Освен това тя описва "пухкав мъж с черна кожа", а обвиняемият е слаб и светъл. Техническото средство, с което се твърди, че е източена информация от ключа също не е установено или намерено. От дома на обвиняемия не са иззети нито уличаващи вещи, нито дрехи и раница, отговарящи на описанието.

Съдът определи Илиян Димитров да бъде освободен незабавно от ареста, освен ако не се задържа на друга основание. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.