Съдът разреши да предадем в Австрия "Вълка от София", обвинен за пране на 100 млн. евро

Гал Барак

Гал Барак

Състав на Софийския апелативен съд уважи протеста на прокурор от Окръжна прокуратура и постанови предаването на израелския гражданин Гал Барак на властите в Австрия, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура. По-рано Окръжният съд отказа да изпълни Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от първия прокурор на Фелдкирх, Австрия.

31-годишният евреин, станал известен като "Вълка от София", беше задържан у нас в началото на годината като "мозъка" на крупна онлайн измама в ЕС. По тази схема стотици граждани на ЕС са били заблуждавани да инвестират лични средства, след като измамници им предлагали по интернет лъжливи благоприятни условия. След като потърпевшите "инвестирали" парите си, средствата били нареждани по банков път към различни банкови сметки, включително такива извън България, като по този начин се извършвало изпирането на съответните суми. В протеста е изразено несъгласие с изводите на градските магистрати, че ЕЗА е издадена от некомпетентен орган, като е пренебрегнато обстоятелството, че е налице одобрение на направеното искане от съд. Оспорва се становището на преобладаващата част от първоинстанционния съдебен състав, че издадената ЕЗА не съдържа конкретни данни за обстоятелствата относно време, място и степен на участието на исканото лице в извършване на престъпленията, за които е образувано наказателното производство.

Срещу Гал Барак в Австрия се води разследване за няколко тежки престъпления - измама, в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др. От съдържанието на ЕЗА и предоставената допълнителна информация става ясно, че се касае за широкомащабна, трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Конфедерация Швейцария, Република Сърбия и България от 2015 г. до настоящия момент, вредите от която възлизат на над 100 000 000 евро.

Софийският апелативен съд е преценил като основателни доводите на прокурора, че има опасност исканото лице да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването на Барак и му е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", като е задържан още в съдебната зала, се казва още в съобщението на прокуратурата. До този момент той беше под домашен арест.

След Барак беше задържан при опит да напусне България през ГКПП Калотина с официален паспорт на гражданин на Израел, стана ясно, че той живее у нас от 5 години и има колцентър, свързан с фирма за продажба на бинарни опции. Той отрече да има общо с измамната схема.