Съдът задължи МВР да даде информация за побоя над журналиста Димитър Кенаров

Административният съд в София-град задължи Министерството на вътрешните работи да предостави на Асоциацията на европейските журналисти всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста Димитър Кенаров.

Съдът е задължил МВР да предостави информацията, тъй като е приел, че тя е обществена и ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на МВР. Друг мотив е и че информацията има обществен интерес, тъй като би допринесла за разкриване на "корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността".

От АЕЖ припомнят, че Кенаров беше задържан и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември миналата година.

Делото беше образувано, след като тогавашният вътрешен министър Христо Терзийски не отговори на заявлението, с което Асоциацията поиска материалите от приключилата проверка по случая, припомня news.bg.

През февруари 2021 г. Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се в полицията, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на самата себе си, посочват от АЕЖ.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти.