Салвини вече реди нов кабинет

Джанкарло Джорджети трябва да стане следващия министър на икономиката и финансите.

Бъдещото правителство трябва да извърши "важен и смел" фискален ремонт с някого, на когото се доверява светът като Джанкарло Джорджети", заяви вицепремиерът на Италия Матео Салвини пред в-к Corriere della Sera.

В интервю, публикувано днес, лидерът на управляващата партия "Лига" посочи, че заместник-секретарят на кабинета Джанкарло Джорджети трябва да стане следващия министър на икономиката и финансите.

Салвини също така изтъкна разногласията относно данъка върху добавената стойност и провала с Франция и Германия по отношение на европейското лидерство като препятствия, довели до разпадането на управляващата коалиция  между неговата партия и Движението "Пет звезди", което е старши партньор, но губи популярност сред италианците за сметка на партията "Лига", предава БНР.

Парламентът на Италия насрочи вот на недоверие на правителството за следващата седмица (на 20-и август), тъй като партията "Лига" на Матео Салвини се стреми към предсрочни избори, които се надява да спечели и да управлява самостоятелно.

Салвини отбеляза пред  Corriere della Sera, че т.нар. схема за доходите на гражданите ще бъде преоценена, след като неговата партия спечели изборите и цитира оплаквания от страна на собствениците на фирми, че не са успели да увеличат броя на работниците. От друга страна, отмяната на пенсионните реформи, договорени от предишното правителство, остава в сила, подчерта той.

Движението "Пет звезди" вече започна да се съгласява с исканията на Европейската комисия, като данъците няма да бъдат намалени толкова, колкото беше планирано, оплака се Салвини.