Само 2% от украинските деца у нас ходят на училище, в Германия - 75%

2% от децата, бежанци от Украйна, са приети да учат в българските училища - и по двата начина, в класа заедно с българските ученици и онлайн. Справката е за миналата година. А сравнението с Германия, например, е, че там са включени 75%-80% от децата, идващи от Украйна.

Данните бяха изнесени по време на кръгла маса за приобщаващо образование в парламента, организирана от ресорната комисия, съобщава news.bg.

Ваня Добрева обясни какви са проблемите при децата с хронични заболявания и бежанци. Основен проблем при първите деца да учат в нормална образователна среда са кабинети с добри медицински специалисти, такива са осигурени само в София и малка част в Пловдив. Необходима е промяна в Наредбата за детските кабинети в детски градини и училища в България, искат експерти.

Относно децата бежанци бе съобщено, че има проблем в системата за прием на заявления и на места в училищната мрежа те не се приемат изобщо.

В страната са отбелязани още два проблема: жалби за тормоз над деца от Украйна и очаквана нова силна вълна от бежанци заради зимата.