Сърбия: България е загрижена за доставките на руските "Панцир С1" у нас

Александър Вучич

Александър Вучич

България е загрижена от доставката на руски системи за противовъздушна отбрана Панцир С1 в Сърбия, пише в. "Блиц", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че Атлантическият съвет на България на страницата си във Фейсбук е изразил загриженост, че самолетът с оръжието може да премине през българското въздушно пространство, и е попитал дали Сърбия е поискала разрешение и дали българските власти са дали одобрението си.

В текста е подчертано, че външното министерство в подобни случаи трябва да съгласува решенията си с министерствата на отбраната и на транспорта. "Блиц" цитира и въпрос на Атлантическия съвет на България дали е взета поука от "стратегическата грешка", когато през 2019 г. руски противовъздушни системи С-400 бяха пропуснати в Сърбия.

Вчера албанският външен министър Гент Цакай обяви, че на съвместно заседание на правителствата на Албания и Косово в Шкодра ще бъде подписано споразумение за съвместни разходи за лобиране в полза на признаването на Косово. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че липсата на реакции от международната общност на тези изявления на Тирана е "връх на лицемерието", пише в. "Политика".

"Това е показател, че на тях /международната общност/ им пречи, че броят на страните членки на ООН, признали Косово, е спаднал наполовина", каза министърът, като добави, че от друга страна, международната общност ежедневно оказва натиск върху Сърбия да прекрати кампанията за оттегляне на признаването на косовската независимост.

Вучич призна косвено, че правителството не е работило добре, пише в. "Данас" по повод изявлението на президента, че ще смени повечето министри и депутати от водената от него Сръбска прогресивна партия. Според събеседниците на вестника основните играчи - министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович, финансовият министър Синиша Мали и министърът на отбраната Александър Вулин няма да бъдат сменени, а основният критерий ще бъде "колко са хвалили Вучич и плюли опозицията".

Според депутати от Сръбската прогресивна партия обаче Вучич "стои по-високо и от там вижда по-далече" и решенията му ще бъдат взети според постигнатите от министрите и депутатите резултати.