Сърбия размаха пръст на НАТО, закани се да се намеси в Косово

Западните ни съседи предупредиха превантивно, че ще вземат мерки, ако видят насилие срещу сънародниците им в Прищина

Ивица Дачич

Ивица Дачич

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич разкри, че официален Белград е предупредил НАТО, че ще реагира в случай на нападение срещу сръбската общност в Косово, съобщава македонското електронно издание МКД. Няма единен призив на международната общност към Прищина за премахване на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки и следователно затова остават в сила, заяви Дачич. Съгласно думите му, САЩ имат интерес от премахване на тарифите и продължаване на диалога, защото искат да извлекат политически плюсове за себе си.

„Някои страни от Европейския съюз не го искат и постоянно казват на Рамуш Харадинай да не премахва митата. Те искат диалогът да продължи и когато всички седнат на масата за преговори, тогава тарифите ще бъдат премахнати", припомни първият дипломат на Белград. Той каза още, че Великобритания не осъжда действията на Прищина и не желае промяна в границата. А Германия не е съгласна с промяната на границата, но не подкрепя митата на Прищина. „Великобритания, според нас, насърчава Харадинай да не премахва тарифите, те не харесват идеята за компромис. Те не смятат, че този въпрос трябва да бъде решен. Предлагат решения, които предполагат, че трябва да признаем Косово в рамките на съществуващите граници и че северната част на Косово трябва да има широка автономия“, отбеляза Дачич.

С въвеждането на тарифите и приемането на платформата на Прищина, диалогът е блокиран, а позицията на Белград е, че той може да бъде продължен, само след като тарифите бъдат премахнати. „Отегчаващото обстоятелство е, че има избори в ЕС, но и в САЩ, и може да се случи демократите да се върнат на власт, а те застъпват идеята, че няма какво да се обсъжда и че Сърбия трябва да признае Косово", подчерта сръбският външен министър.
Говорейки за Косовските сили за сигурност, Дачич заяви, че Сърбия е предупредила КФОР и НАТО, че ще се намеси, ако бъдат атакувани сърбите в най-младата държава на Балканите. „Сърбия няма да допусне нападение срещу сърби в северната част на страната. Нормално, няма да допуснат нападение срещу Косово, но Северът им е мания“, заключи сръбският министър.