Сърбия уж гледа на Запад, а върви на Изток

Флиртуването на Белград с Москва изолира страната от ЕС

Маргарита Асенова

Маргарита Асенова

Маргарита Асенова, jamestown.org

Сърбия се готви да подпише споразумение за свободна търговия с ръководения от Русия Евразийски икономически съюз (ЕИС) през октомври, като се надява да получи достъп до пазар от 180 милиона души. В същото време преговорите за присъединяване на страните от Западните Балкани към най-големия търговско-икономически блок в света, Европейския съюз, бяха блокирани заради отказа на Белград да признае Косово като независима държава.

Белград рекламира търговската сделка с петчленния ЕИС като значителен успех за Сърбия, защото ще добави 180 милиона потенциални клиенти. Но страната вече има споразумение за свободна търговия с най-големите членове на Евразийския съюз - Русия, Казахстан и Беларус. Всъщност новото споразумение ще засегне единствено Армения и Киргизстан, чието население общо е 9,2 милиона души.

ЕС остава най-голямата икономика в света: блокът има БВП на глава от населението от 36 680 долара при население от 510 милиона души ( Ec.europa.eu, Countryeconomy.com, 23 май). За сравнение, петте страни от ЕИС имат среден БВП на глава от населението само от  10 042 щ.д. ( Countryeconomy.com, 23 май).

Общата търговия на Сърбия с петте страни от Евразийския съюз през 2018 г. възлиза на 3,4 млрд. долара, от които 83,1% са с Руската федерация. Търговският баланс обаче е отрицателен за Сърбия: тя изнася стоки на стойност 1.1 млрд. долара за петте страни от ЕИС и импортира от тях $ 2.3 млрд. ( Politika.rs , 21 април).

За сравнение, търговията на Сърбия със страните в  ЕС е над 

осем пъти по-голяма,

а през 2018 г. възлиза на 25,7 млрд. евро (около 28,6 млрд. долара), което е около 62% от общата търговия на страната. Нейният търговски дефицит също е пропорционално много по-малък в сравнение с държавите от ЕИС ( Ec.europa.eu, 23 май). Следващите най-важни търговски партньори на Сърбия са съседните страни от Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА).

Според официални съобщения, Сърбия ще може да изнася за ЕИС над 99,5% от стоките си без мита. Но автомобилите, захарта и птичето месо няма да бъдат включени в този списък, оставяйки Fiat 500L, който се сглобява от Fiat Chrysler Automobiles Serbia, без перспектива да продава безмитно на пазара на Eвропейския икономически съюз ( EurActiv, 14 март 2019 г.). Фабриката произвежда на ден около 400 автомобила ( EurActiv , 20 юли 2017 г.).

Бяха необходими на Белград три години за преговори, за да успее да разшири леко списъка на сръбските продукти, които ще могат да се продават безмитно на пазарите на ръководения от Москва Евразийски съюз. Най-проблематичните точки в разговорите на Сърбия бяха квотите за ракия "Винджак" за Армения и квотите за сирене за Беларус. В крайна сметка сръбските производители получиха безмитна експортна квота от 2000 тона цигари, 87 500 литра плодова ракия и 400 тона полутвърдо и твърдо сирене от краве мляко. Но брендито ще трябва да изчака ЕИС  да промени своя стандарт за съдържание на метанол в алкохолните напитки, което се различава от стандарта на ЕС, към който досега се придържа Сърбия ( Politika.rs, 21 април).

Въпреки това, допълнителните стоки в безмитния списък се очаква да увеличат стокообмена между Сърбия и петте страни в ЕИС , според сръбското министерство на търговията, туризма и телекомуникациите. Сърбия също вярва, че това ще доведе до увеличаване на инвестициите в тези сектори.

Голяма победа, която Белград отбеляза по отношение на Москва, е

премахването на посредниците в търговските отношения

На сръбските компании вече няма да бъде забранен пряк износ за Руската федерация и няма да бъдат принуждавани да използват руски посредници - често срещана практика при търговията в Русия, която често се свързва с корупция.

Реакциите по отношение на предстоящото споразумение на сръбските политици с Евразийския икономически съюз са различни, повечето от тях подкрепят европейската интеграция на Сърбия. Мнозинството политици обаче са склонни да стоят някъде по средата, казвайки, че “Сърбия трябва да изгради своето бъдеще преди всичко чрез икономическо сътрудничество с ЕС, но и с всички други страни, включително членовете на Евразийския съюз. Ние трябва да развиваме икономическото сътрудничество, особено с Руската федерация, като голям пазар”, казва Мирослав Алексич от Народната партия, известна още като онлайн политика ( Politika.rs , 21 април).

...Националисти като Воислав Шешел, осъден като военен престъпник, който все още е лидер на Сръбската радикална партия, от друга страна, иска пълно сътрудничество с Русия, както и да се търсят други форми на по-тясна интеграция с Руската федерация ( Politika.rs , 21 април).

Много политически лидери обаче предупредиха, че 

флиртуването на Белград с Москва

би могло да се обърне срещу Сърбия, като се има предвид стратегическият ангажимент на страната да се присъедини към ЕС. Проблемът е, че докато този флирт с Русия продължава, с което на практика се засилва убеждението, че Сърбия е "руски сателит" на Балканите както в страните от ЕС, така и в цялата международна общност, отбелязва онлайн изданието "Блиц"( Blic.rs , 18 април).

Сърбия поддържа двоен стандарт в своята външна и търговска политика през по-голямата част от последните две десетилетия. От една страна, има силен прозападен стремеж и обществена подкрепа за присъединяването към ЕС. От друга страна, руската подкрепа на позицията на сръбските националисти срещу независимостта на Косово играе решаваща роля в много близките отношения на Белград с Москва.

Досега Русия инвестира избирателно - в енергийния и отбранителния сектор на Сърбия, но дялът й в търговския обмен е скромен. Споразумението за свободна търговия с Евразийския икономически съюз, която Москва провежда през последните три години, обаче, изглежда повече символично. Тя може леко да увеличи търговията със Сърбия, за да създаде впечатлението, че Русия има по-значително място в търговския обмен на Балканите. Но това няма да доведе до някаква чувствителна промяна. Така би могъл Евразийският съюз да спечели известно доверие в регион, който се стреми към европейска интеграция, но няма да засегне доминиращата търговска позиция на ЕС на Балканите.

В едно нещо Москва може да постигне целите си с това споразумение - да възпира Сърбия да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия заради анексията на Крим и войната в Източна Украйна. След като обаче страната се присъедини към ЕС, всички двустранни споразумения за свободна търговия със Сърбия ще станат невалидни.

превод: Faktor.bg