САЩ готвят нова порция драконовски мерки срещу Русия

Според говорителя на Кремъл подходът на Вашингтон повече прилича на рекет

Нов проект за санкции срещу Русия са подготвили сенаторите републиканци Линдзи Греъм и Робърт Менендес, съобщава Ройтерс. Ограниченията са заради намесата на Москва в изборите в други държави, както и заради положението в Украйна.

Руското бизнес издание "Комерсант" коментира новите "драконовски" санкции срещу Русия, които се канят да наложат САЩ. През миналата година проектът на сенаторите Линдзи Греъм и Робърт Менендес бе отхвърлен, напомня вестникът.

Документът, внесен сега в Сената, предвижда още по-строги мерки - забрана американски инвеститори да влагат средства в руски дългови облигации от нови емисии и санкции срещу руски банки, които "подпомагат намесата във вътрешните работи на чуждестранни държави".

Предложено е също да се забрани американци да инвестират в проекти за добив на петрол в Русия и да бъдат санкционирани всички енергийни проекти в чужбина с участието на руски държавни компании. Това би поставило под удар газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", уточнява всекидневникът. 

За разлика от предишния законопроект се предлагат и санкции, засягащи проекти за производство на втечнен газ с участието на руски фирми извън Русия. В момента такива проекти няма, но руският "Газпром" теоретично е развивал подобни планове за Иран, а "Роснефт" - за Венецуела, сиреч за държави, обхванати вече от санкциите на САЩ, добавя "Комерсант", цитиран от Би Би Си. 

Според експерти, цитирани от сайта "Военное обозрение", ако бъде забранено купуването на руски държавен дълг от чуждестранни инвеститори, рублата може да спадне до равнище 75 рубли за щатски долар. Това ще ускори инфлацията и ще създаде проблеми за бизнеса.

И ако бъдат наложени тези санкции, още не се знае дали финансовото министерство в Москва ще може да заема толкова средства, колкото му потрябват. А ще му трябват много, защото руското правителство е решило да финансира инфраструктурните проекти чрез продажби на държавен дълг, посочва "Военное обозрение".

Великобритания работи заедно с европейските партньори над анализ на нови антируски мерки в отговор на инцидента близо до Керченския пролив през миналата година. Това заяви прессекретарката на британското министерство на външните работи пред кореспондент на ТАСС, който я помоли да коментира публикациите в британски медии за възможни нови санкции на ЕС и САЩ срещу Русия.

"Великобритания винаги е била начело на европейските санкции в отговор на действията на Русия в Украйна. През миналата година подкрепихме напълно новите санкции в отговор на руските избори в Крим и Севастопол, построяването на Керченския мост и незаконните избори в Източна Украйна", припомни прессекретарката на Форин офис.

Тя допълни, че "в отговор на последната руска агресия в Черно море Великобритания продължава да работи в тясно сътрудничество с европейските партньори за оценка на това какви конкретни мерки можем да предприемем".

Русия последователно отхвърли обвиненията в агресивни действия по време на инцидента на 25 ноември в Керченския пролив, след който 24 украински моряци бяха арестувани в Русия по обвинения в незаконно пресичане на руската граница, припомня ТАСС.

Вчера телевизия Скай нюз съобщи, като се позова на свои източници, че ЕС и САЩ работят над нови санкции срещу Русия заради задържането на украинските моряци. Те искат наказателните мерки да бъдат обявени още през следващите седмици.

"Ще бъде правилно да бъде увеличена цената за Русия заради нейните действия", казал един от цитираните неназовани източници. 

Вестник "Файненшъл таймс" пък писа, че новите санкции ще бъдат обсъдени още на срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в Брюксел в понеделник и ще бъдат въведени до края на следващия месец. Според западен представител, цитиран от британския всекидневник, наказателните мерки ще бъдат насочени срещу физически и юридически лица, имащи отношение към задържането на украинските военни кораби и моряци през ноември, пише БТА.

Коментирайки подготовката на новите санкции срещу Русия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че "на теория човек винаги трябва да се надява на най-доброто, но да се подготвя за най-лошото".

"Но в този случай, предвид настроението в Конгреса на САЩ, няма надежда за подобрение в нашите двустранни отношения или поне стабилна ремисия на болестта на русофобията. Виждаме проявленията на това заболяване, това е толкова бясна русофобия, абсолютно емоционална, която не се основава на експертни данни", заключи представителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Той добави, че подходът на Вашингтон повече прилича на рекет.

(източник: КлубZ.бг)