САЩ влагат 1 милиард долара за енергийни проекти в България и Източна Европа

Целта е да се засили енергийната независимост от Русия

Борисов по време на посещението си в САЩ

Борисов по време на посещението си в САЩ

САЩ ще финансират енергийни проекти за 1 милиард долара в страните от Централна и Източна Европа, за да засилят тяхната енергийна независимост от Русия, заяви днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от АФП.

В знак на подкрепа за суверенитета, благоденствието и енергийната независимост на нашите европейски приятели САЩ планират да предоставят до 1 милиард долара за финансиране на страните от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата "Три морета", която обединява 12 членки на ЕС, заяви Помпейо на конференцията по сигурността в Мюнхен, предава БТА.

Искаме да активизираме инвестициите на частния сектор в енергийните сектори, за да защитим свободата и демокрацията в света, допълни държавният секретар на САЩ.

Инициативата "Три морета" обединява 12 членки на ЕС, които са оградени от Балтийско, Адриатическо и Черно море. Това пространство се простира от Естония и Полша от север до Хърватия на юг и Румъния и България на изток.

Целта на инициативата е да укрепи сътрудничество между нейните членки в областта на енергетиката, инфраструктурните обекти и сигурността най-вече спрямо Русия, която редица членки възприемат като пряка заплаха, припомня АФП.