САЩ налагат санкции на иранската нравствена полиция заради смъртта на 22-годишната Макса

В Иран избухнаха бурни протести

Съединените щати включиха в санкционния си списък иранската нравствена полиция заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина след арест. Тя беше задържана за това, че носела неправилно забрадката си хиджаб.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че нравствената полиция е отговорна за смъртта на Амини, която предизвика вълна от народен гняв, като обяви санкции "за злоупотреба и насилие срещу ирански жени и нарушаване на правата на мирни ирански протестиращи".

Санкциите бяха предприети в момент, когато в Иран избухнаха бурни протести след смъртта миналата седмица на иранската кюрдка Амини, която беше арестувана от отдела за обществен морал на националната полиция. Най-малко 17 души загинаха при размириците, като жените изгаряха забрадките си, а протестиращите осъждаха държавното ръководство и ограниченията за жените.

"Махса Амини беше смела жена, чиято смърт в ареста на полицията по въпросите на обществения морал беше поредният акт на бруталност от страна на силите за сигурност на иранския режим срещу собствения му народ", заяви министърът на финансите Джанет Йелън. "Осъждаме този безсъвестен акт по най-категоричен начин и призоваваме иранското правителство да прекрати насилието срещу жени и продължаващите жестоки репресии срещу свободата на изразяване и събрания", каза Йелън в изявление.

По-рано днес германският министър на външните работи Аналена Бербок осъди "бруталното нападение" срещу иранци, които протестират срещу смъртта на младата кюрдка Махса Амини.

"Ние сме на страната на смелите жени в Иран", заяви Бербок пред репортери в кулоарите на Общото събрание на ООН. "Бруталното нападение срещу смелите жени в Иран е и нападение срещу човечеството." /БГНЕС, АФП