САЩ: Не сме замесени в Казахстан, това е "руска дезинформация"

Джен Псаки

Джен Псаки

Зад протестите в Казахстан стои американската държава. 

Подобни твърдения бяха отправни от руски представители. Предположения имаше и от казахстанското правителство, съобщи FOX News.

Държавният департамент излезе с позиция по темата, в която не само се опровергава това твърдение, но се призовава към сдържаност в демонстрациите в Казахстан.

Говорителят на президента Джо Байдън отрече правителството на САЩ да стои зад насилствените протести, които разтърсиха Казахстан тази седмица, като заяви, че неназовани „руснаци“ лъжливо са обвинили Вашингтон, че е предизвикал безредиците.

Белият дом наблюдава протестите в Казахстан и подкрепя „призивите за спокойствие, протестиращите да се изразяват мирно и властите да проявяват сдържаност“, каза Джен Псаки пред репортери в сряда.

"Има някои налудничави руски твърдения, че САЩ стоят зад това, така че позволете ми просто да използвам тази възможност, за да предам, че това е абсолютно невярно и очевидно е част от стандартната руска книга за дезинформация", заяви тя.

Псаки категорично не приема твърденията, че американското правителство има интерес от станалото. И посочи, че ситуацията в Казахстан ще бъде следена от близо и изтъкна, че САЩ поддържат диалог с всички страни.