САЩ обещаха на Прищина: Косово ще бъде признато от всички страни-членки на ЕС

Американският посланик в Прищина Филип Коснет увери, че петте страни от Европейския съюз, които не признават независимостта на Косово, ще променят позицията си, ако има промяна в отношенията между Белград и Прищина, съобщава „Во Центар“, предаване на скопската телевизия „Канал 5“.

„Кой ли вярваше, че Северна Македония и Гърция ще постигнат споразумение за името, но това се случи. Хората смятаха, че е невъзможно Обединените арабски емирства, Бахрейн или Судан да изградят отношения с Израел, но това се случи", подчерта Коснет.

Като гост в телевизия Dukagjini американският дипломат отбеляза, че Косово, като част от Европа, трябва да поддържа добри отношения с официален Брюксел.

„Когато дойдох в Косово, се срещнах с политически лидери и те често ми казваха, че нямат нужда от европейци, защото имат специални отношения със САЩ. Казах, „да, имате специални отношения със САЩ и бих искал демократите и републиканците да се споразумеят по други въпроси, като преговорите за отношенията с Косово, но погледнете картата, Косово не е в Северна Америка, а в Европа“, припомни Коснет.