САЩ обяви търговска война на Франция

Причината е френският данъчен режим за дигиталните компании, в отговор на който ще бъдат наложени мита на стойност $2.4 млрд.

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

САЩ планират да наложат мита върху вноса на френски продукти на стойност 2.4 млрд. долара заради въведения данък за дигиталните компании в европейската страна. Мерките се отразиха негативно на големи американски компании като Google, Facebook, Apple и Amazon, припомня Bloomberg.

“Френският дигитален данък дискриминира американските компании“, се посочва в официална позиция на Търговското представителство на САЩ.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обясни, че агенцията обмисля дали да започне разследване за сходен дигитален данък в Австрия, Италия и Турция.

Ходът се случва няколко часа, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от Аржентина и Бразилия.

„Решението изпраща ясен сигнал, че САЩ ще предприемат мерки срещу дигиталните данъци, които дискриминират или налагат ненужни ограничения на американските компании“, отбеляза Лайтхайзър в официално изявление. „Вашингтон се фокусира върху борбата срещу нарастващия протекционизъм от страна на членките на Европейския съюз, който несправедливо е насочен към американските компании“, допълни той.

Митата ще бъдат наложени след периода за обществено обсъждане в началото на 2020 г.

Вино и сирене

Докладът от понеделник включва 4-месечно разследване за данъчния режим на Франция. Подобен подход беше използван преди година, за да се разгледат практиките на Китай по отношение на интелектуалната собственост. Поради това Вашингтон наложи мита върху китайски внос за 360 млрд. долара.

През август Тръмп предложи да се наложи 100% мито върху френското вино.

Вино, сирене, чанти и козметика са вероятните френски продукти, които ще бъдат засегнати от митата. Финансовото министерство на Франция засега отказва коментар по темата, но стана ясно, че министърът на финансите Бруно льо Мер ще направи официално изявление във вторник.

Ходът на САЩ би възпрепятствал усилията да се прекрати конфликтът между Вашингтон и Париж за дигиталния данък. Доналд Тръмп и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха през август да се опитат да намерят компромис, но преди седмица изтече 90-дневният срок без финално решение.

Митата на САЩ и френският данък ще са приоритет по време на срещата между Тръмп и Макрон във вторник. Двамата президенти ще имат възможността да разговарят по време на конференцията на НАТО в Лондон утре.

Според Макрон данъците върху технологичните компании са необходими, тъй като структурата на глобалната икономика се е променила и настоящите системи са архаични. Френският президент казва, че ще премахне данъчния режим, ако се стигне до международно споразумение под ръководството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Дигитални продажби

Френският данък засяга компании с глобални приходи за поне 750 млн. евро и дигитални продажби за 25 млн. евро във Франция. Повечето засегнати бизнеси са американски, но списъкът включва китайски, британски, германски и френски компании.

Френското правителство казва, че трябва да се преразгледат данъчните правила, защото средният данък за дигитални компании в ЕС е 9.5% в сравнение с 23.2% за други компании.

Опитът да се стигне до споразумение между европейските страни за данъка се провали по-рано през тази година. Тогава Дания, Финландия, Швеция и Ирландия се обявиха против предложението за дигитален данък.

Други европейки държави обмислят да въведат дигитален данък, без да чакат решение от ОИСР. Италианското правителство обяви въвеждането на дигитален данък от 1-ви януари 2020 г. Партията на Борис Джонсън също обещава да предприеме подобни мерки, ако спечели изборите във Великобритания.

(Източник: Кросс.бг)