САЩ: Русия и Китай активно работят на Балканите

Визитата на Помпео е начин да отговорим на това предизвикателство

Майк Помпео

Майк Помпео

Русия и Китай действат активно като външни сили на Балканите и визитата там на държавния секретар Майк Помпео е начин да "отговорим на това предизвикателство", заявиха високопоставени представители на Държавния департамент, цитирани от пресслужбата на ведомството, предаде БТА.

Балканите са "стратегически много динамичен регион", в който действат външни сили. "Китай купува пристанището в Пирея, Русия демонстрира лошо поведение в Северна Македония, от страна на Русия се правят опити да манипулира с православната църква - помните, че преди около две и половина години Гърция изгони четирима руснаци за участието им в неуместна дейност, свързана с църквата", заяви един от представителите на Държавния департамент, цитиран от ТАСС.

Брифингът бе по повод двудневната визита на Помпео в Гърция. По думите на друг представител на Държавния департамент цел на посещението е "да се съберат в едно всички аспекти на американската сила и американската дипломация, за да се даде отговор на това предизвикателство" от страна на Русия и Китай в региона.

От 27 септември до 2 октомври Помпео е на обиколка в Европа, по време на която посети Гърция и предстои да бъде в Италия, Ватикана и Хърватия.