САЩ: Частни руски наемни войници изнасят златото на Африка!

Руснаците от частната военна компания "Вагнер" влияят на това, което се случва в редица страни

Томас Валдхаузер

Томас Валдхаузер

САЩ са загрижени за присъствието на руски наемници в Централноафриканската република (ЦАР). Това съобщи пред Конгреса ръководителят на африканското командване на въоръжените сили Томас Валдхаузер, съобщава "Интерфакс".

Според него руснаците от частната военна компания "Вагнер" влияят на това, което се случва в страната, а в замяна са способни да изнесат златото от страната. Валдхаузер предупреди, че групата "Вагнер" не само, че участва в обучението на местните военни, но и влияе на най-високите нива на управление, включително и президента. Американският командир предупреди, че този модел на поведение може да се прилага и в други африкански страни. 

През ноември 2018 г. стана ясно, че наемници, които са свързани с милиардера Евгени Пригожин, предоставят услуги за сигурност в няколко африкански държави. Сред тях бяха Демократична република Конго (ДРК), Судан, Либия, Мадагаскар, Ангола, Гвинея, Гвинея-Бисау, Мозамбик, Зимбабве и Централноафриканската република (ЦАР).

Министерството на външните работи на САЩ съобщи, че 170 руски специалисти са били изпратени в ЦАР по споразумение със своето правителство и с одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Министерството обясни, че специалисти от Русия, които са в страната, помагат за укрепване на въоръжените сили и те "по никакъв начин не могат да бъдат класифицирани като наемници".