Съветът за македонски език: БАН с обикновен памфлет! Македонците винаги са говорили и ще говорят на македонски!

Този материал е обикновен памфлет, който се опитва да попречи на утвърждаването на македонския език в международен план, особено в НАТО и ЕС, гласи позицията на Съвета за македонски език към правителството. Повод за нея стана изданието на Българската академия на науките „За официалния език на Република Северна Македония“, подготвено от 12 автори и 6 външни консултанти под ръководството на проф. Васил Николов, пише МИА.

„Нашата категорична позиция се съдържа в едно изречение: Македонците винаги са говорили и ще говорят на македонски език!“, заяви председателят на Съвета проф. д-р Людмил Спасов.

Според него, застъпената от българска страна позиция демонстрира неевропейско отношение през XXI век, когато народите в ЕС и извън него се сплотяват и се опитват да заличат белезите от миналото, които може да предизвикат неприятни чувства.

В позицията се посочва, че Съветът за македонски език се присъединява към всички прогресивни институции и хора в Европа и в света, които изграждат приятелство и сътрудничество между държавите и народите и, оценявайки високо българската култура, призовава демократичната българска общественост „да отхвърли този памфлет“.

Според Съвета, отхвърлянето на факта на същиствуването на македонски език е преднамерена провокация. Неочаквано и неприемливо е подобна реакция да дойде от научна институция на държава-член на Европейския съюз. Подчертава се, че са проведени много конференции, посветени на македонския език, литература, история и култура, на които са присъствали именити учени от цял свят, чиито изследвания не съвпадат с позицията на Българската академия на науките. /БГНЕС