Съветът по сигурността се събира при премиера

Под председателството на министър-председателя Бойко Борисов ще заседава Съветът по сигурността заради рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще се обсъждат обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурнос, предава БНР

В работата на Съвета традиционно участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи, ръководителите на специални служби, както и съветници на президента.

В рамките на своите заседания Съветът по сигурността анализира и прави изводи на базата на текущата информация за рисковете пред националната сигурност, като се взимат предвид и данните на специалните служби.

При необходимост съветът може да планира конкретни мерки, за да се неутрализират заплахи пред националната сигурност.

Темата на днешното заседание е свързана с рязко изостряне на ситуацията в Сирия.

Само преди дни след посещение в Йордания, където обсъди ситуацията в Близкия Изток, премиерът Борисов констатира:

“Войната в Сирия, войната в Либия – трябва да знаете, че там ситуацията просто е изключително сложна. А от това, че в момента тази война, която се води в Сирия десетки хиляди бойци на "Ислямска държава", техните семейства тръгват във всички посоки и ние трябва да бъдем много подготвени“.

Също в неделя вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че на този етап няма бежански натиск по българските граници, но армията има готовност да реагира при необходимост.

Каракачанов подкрепя мнението на министър-председателя, че спрямо Турция трябва да се работи със средствата на дипломацията:

“Европейските страни реагират по-бавно и по-мудно и при една голяма бежанска вълна ние ще бъдем отново на топа на устата, както се казва. Така че ние трябва да си подготвим нашите мерки, да си подготвим задачите, за да предотвратим или да респектираме подобна вълна. В този момент най-малко подходящо е България да играе ролята на инициатор на санкции или остри позиции“, каза Каракачанов.