Седми протест на „Правосъдие за всеки” срещу избора на Гешев

Недоволните скандират „мафия” и „оставка”

Отново сме тук, въпреки, че ни предупреждават, че няма смисъл от протести. Не е вярно, винаги има смисъл от протeсти, когато става дума за свободна и независима съдебна система. Това обяви тази вечер лидерът на „Правосъдие за всеки” Велислав Величков на поредния седми протестен митинг, срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Протестът отново бе организиран от „Правосъдие за всеки". Гражданите символично се събраха пред Съдебната палата в София, а после шествието премина пред сградата на Министерски съвет и спря пред сградата на Президентството. Протестиращите скандираха „мафия” и  „оставка”.

Тук пред сградата на държавния глава е мястото да проведем нашия протестен митинг, заяви Велислав Величков и припомни, че вече трети пореден месец гражданският протест продължава. Той подчерта, че гласуването за Гешев на 20 от членовете от ВСС е било срамно и олигархично зависимо. Той припомни, че съдии от цялата страна вече са започнали подписка срещу агресията и заплахите срещу съда, те вече са над 100. Искането на протестиращите е държавният глава да сезира по казуса за избор на главен прокурор Конституционния съд.

Ораторите на протеста акцентираха, че тепърва обществото ще види как действа прокуратурата и на кого ще бъдат повдигнати обвинения по аферата „къщи за гости”, по която държавата ще плати над 300 млн. лева.

Ние днес не протестираме против Гешев, изборът му показа уродливото лице на правосъдната система. Това обяви бившият съдия и общински съветник Методи Лалов. Той акцентира, че протестът е срещу машината, която произвежда Гешевци. Докато работи тази машина ще имаме мафия, липса на справедливост, ниски доходи и ниски пенсии, ще име несправедливост, ще имаме правителствена болница за управляващите и общински болници като затвори, ще имаме високи заплати за чистачките в МС и мизерни за учители. Време е хората да разберат защо имаме Гешев, Цацаров, Филчев и всички назад. Те са възможни защото имаме такава конституция, която въздига главния прокурор над всички. Трябва промяна на конституцията, но възможно ли е тази промяна да бъде направена от този парламент и от тези народни предствители”, попита Методи Лалов.