Секс скандал взе главата на президента на френските кънки

Дългогодишният президент на френска федерация по кънки - Дидие Гелаге, изгуби поста си след разразилия се сексскандал.

Грандиозният скандал се разрази, след като популярната бивша фигуристка - Сара Абитбол, призна за системно насилване от страна на треньора Жил Байер, с когото е работила в тийнейджърските си години, съобщава dir.bg.

Към Сара се присъединиха други фигуристки, които също признаха, че са били жертва на сексуално насилие от въпросния треньор.

Президентът на федерацията Дидие Гелаге пък бе обвинен, че е знаел за посегателствата на треньора, но си е затворил очите, за да запази доброто име на този спорт във Франция.

След вътрешно разследване, Гелаге и други хора от ръководството на федерацията са разбрали за действията на Байер още през 2001-а. Тогава те го освобождават от поста му технически съветник, но той продължава да работи за федерацията под различни форми в следващите 17 години - до 2018-а.

Тези разкрития предизвикаха огромна вълна от недоволство към Гелаге, а мнозина го определиха едва ли не като съучатник в ужасните действия на треньора Байер.

Гелаге в крайна сметка подаде оставка, но отказа да се признае за виновен. Той продължава да твърди, че не е имал никак представа какво се е случвало между треньора и неговите състезателки, а подава оставка само и едиснтвено, за да свали напрежението.